Életmód fejlesztés, önismeret avagy hogyan legyek egyre jobb?

Mit gondolsz? Miért vannak táplálkozási problémák?

A mai ember azt gondolja, hogy amit ma eszünk, az mindig is része volt az étrendünknek, de ez tévedés: a tejfogyasztás hagyománya például mintegy száz évre nyúlik vissza.

Hogy is történt ez valójában? 2,5 millió év alatt alakult ki az emberi lét a mai formájában. Amihez az ember ez idő alatt hozzászokott: hús, hal, zsír, zöldség és gyümölcs, magvak, hiszen halászó-vadászó, gyűjtögető életmódot folytatott.

A népesség növekedése tette szükségessé a földművelés és állattenyésztés kialakulást, mert az adott terület már nem tudta ellátni az ott élő embereket. Ám ami egyik oldalról szükséges volt, az a másik oldalról káros lett: olyan növények kerültek be a táplálkozásába, amikhez nem adaptálódott (nem szokott hozzá): gabonafélék, hüvelyesek.

A földművelés kezdete körülbelül tízezer évvel ezelőttre tehető ÉszakAfrikában és a Közel-Keleten, de Európában ez a távolság csupán ötezer év, ami Északra haladva háromezerre csökken. A honfoglaló magyarok vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak, csak az államalapítás után – ezer éve – kezdődött el a földművelés.

Ezek a számok óriásiak, ha egy emberöltőhöz mérjük, de elenyészők, ha evolúciós szempontból vizsgáljuk. Ha az ember kialakulását egy napnak vesszük, akkor a földművelés európai kialakulása 2 perc 50 másodperc, a magyarokra vetítve ez fél perc… Az is ismert tény, hogy az emberi génállomány negyvenezer éve lényegében változatlan – ez jóval a földművelés kialakulása előtti kor.

Miért csak a XX. század második felében szaporodtak meg jelentősen a civilizációs betegségek, ha az alap probléma már néhány ezer éves?

Mi váltotta ki ezen civilizációs betegségek gyakorivá válását?

A változást az iparosodás kora hozta. A lakosság ekkor kezdett a dominánsan falusi létforma helyett városi emberré válni. Ekkor jelent meg a finomított cukor és az addigi gabonákat is nemesítették, aminek az eredményeként nagyobb hatékonysággal fejtik ki kedvezőtlen hatásukat. Az amerikai földrészről Európába érkezett burgonya és kukorica, valamint a keletről érkezett rizs, és gabona, mint olcsó élelemfajta, egyre jobban elterjedt, ezzel dominánssá váltak a gyorsan felszívódó szénhidrátok a táplálkozásban, de erre az emberi szervezet nem készült fel, mert korábban – az evolúció során – ezekkel nem találkozott. 

 A városban sok ember van egy kis területen – elkerülhetetlenné vált a csatornázás, vezetékes ivóvíz-szolgáltatás. Ezen változások az idők folyamán a higiénia túlzásba vitelét is magukkal hozták, ami miatt a kórokozókkal való találkozás és természetes immunitás kialakulásának a lehetősége csökkent (amit csak tovább rontotta a védőoltások számának túlzott növekedése). Bizonyított tény, hogy a túlzott higiéniának  szerepe van az allergiák kialakulásában. Például a parlagfű a Távol-Keleten étel, nálunk meg büntetés terhe mellett kell kiirtani, mintha az lenne a felelős az allergiáért…

Ha még szeretnél hasonló témában többet olvasni, akkor iratkozz fel itt jobb oldalt a hírlevélre.

Ha szeretnéd felvenni  velem a személyes kapcsolatot, akkor írhatsz ide:

ancsuszka111@gmail.com

Ha szeretnél a facebookon követni, hogy másról is olvass, akkor kattints ide:

https://www.facebook.com/eletmodvaltasforeverrel/

Ha szeretnél egészséges táplálék kiegészítőkről olvasni, akkor kattints ide:

http://eletmodvaltas8.webnode.hu/

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!