Életmód fejlesztés, önismeret avagy hogyan legyek egyre jobb?

Van e szükség egyáltalán zsírokra?

Hát természetesen van csak nem mindegy, hogy milyen.

A zsírok fontos élettani funkciókat látnak el szervezetünkben. Energiaforrást jelentenek a glükóz előállításához, a sejthártya és az idegek építőkövei. Bőrt olajoznak, védnek a kiszáradástól, körülveszik, párnázzák szerveinket, védnek a lehűléstől. A zsíroldékony vitaminok szállítói, de az epesavak, hormonok képződéséhez is nélkülözhetetlenek.

Ne féljünk a zsíroktól!

Inkább arra összpontosítsunk, hogy a telített zsírok helyett az igen egészséges telítetlen omega-3 és omega-9 típusú zsírokat fogyasszuk! Ezeket a szervezetünk nem tudja előállítani, éppúgy szükséges a bevitelük, mint a vitaminoké. Hiányukban növekedési problémák, koncentrációs, tanulási zavarok, idegműködési és bőrproblémák alakulhatnak ki. Kerüljük viszont a „rossz zsírok”(telített és transzzsírok) gyorsan felszívódó szénhidráttal való együtt fogyasztását, az igazi veszélyt ez jelenti! 

Naponta kell fogyasztanunk zsírokat, fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, de nem mindegy, hogy ezeket milyen arányban, milyen minőségben, és milyen táplálékok formájában fogyasztjuk.

Fontos azon tápanyagok mindennapi bevitele, amelyek nem vagy csak rövid ideig tudnak raktározódni. Ilyenek a fehérjék, a víz, a vízben oldódó vitaminok.

A tartós és egészséges testsúly csökkenést nem lehet „kúraszerű” diétával elérni. Ahhoz, hogy maradandó eredményt érjünk el, valódi életmódváltozásra van szükségünk. Ami nem jelenti azt, hogy a zsírokat mellőznünk kellene a táplálkozásunkban.

Keressünk olyan egészséges forrásokat, amivel biztosítani tudjuk a szervezetünk ellátását.

A zsírok számunkra sokkal fontosabb csoportja a telítetlenek, melyek közül elkülönítjük azokat, amelyek egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

A gyümölcsök és zöldségek az egyszeresen telítetlen zsírsavak nagyon gazdag forrásai. Különösen sok van belőlük a nedvdús gyümölcsökben, mint pl. a bogyós termésűekben, az almában, a körtében – főleg a héjukban. Az első csoport fő forrása még az olíva- és repceolaj, valamint az olajos magvak.

A többszörösen telítetlenek a legtöbb növényi és halolajban, valamint az olajos húsú halak többségében találhatók meg. Külső tulajdonságuk, hogy szoba hőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét.

 

Ha szeretnél hasonlókról olvasni, akkor iratkozz fel itt az oldalon jobboldalt a hírlevélre.

Ha személyesen is szeretnéd felvenni a kapcsolatot velem, hogy segítsek neked, akkor ide írhatsz:

ancsuszka111@gmail.com

Facebook oldalamat is követheted, ha szeretnél még másokat olvasni:

https://www.facebook.com/eletmodvaltasforeverrel/

Ha szeretnél körülnézni az egészséges táplálék kiegészítők között, azt itt teheted meg:

http://eletmodvaltas8.webnode.hu/

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!