A XXI. sz táplálkozásának tízparancsolata.
Nagyon fontos, hogy az alapszabályokat mindig betartsuk, mert csak így őrizhetjük meg az egészségünket és az ideális testsúlyunkat.
Néhány jó tanács, hogy mit tegyünk és mit biztosan NEM.
Ezeket igyekezzünk a mindennapjainkba beépíteni és napi szokássá alakítani, hogy különösebb kihívást nem jelentsenek a későbbiekben.
1. Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket!
2. Részesítsük előnyben a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben történő gőzölést, párolást!
3. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ebben a korban kialakuló ízlés az egész életre kihat.
4. Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyette! Ételeinket egyáltalán ne, legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk! Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére!
5. A tejtermékek és húsok közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk!
6. Étkezzünk rostdúsan! Fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket! A zöldségek főzőlevét is érdemes hasznosítani az étel elkészítése során, mert értékes anyagok oldódnak ki a főzővízbe.
7. Naponta négyszer-ötször étkezzünk! Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülmények között, nem kapkodva! A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig.
8. A szomjúság legjobban vízzel oltható.
9. A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem, azonban célszerű egyeseket előnyben részesíteni, mások fogyasztását csökkenteni. Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek! Figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre!
10. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a dohányzás teljes mellőzése, a rendszeres testmozgás. Kerüljük a csípős és túl pikáns (ízfokozóval dúsított) ételeket! 11. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását.
Akkor táplálkozunk egészségesen, ha annyi energiát juttatunk a szervezetünkbe, amennyit fel is használunk! Ebben az esetben testsúlyunk is ideális marad.
Hasonló hasznos dolgokat szeretnél, akkor iratkozz fel a hírlevélre , itt jobb oldalt.
Személyesen szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot, ide írhatsz:
https://www.facebook.com/kardos.aniko.9
Egészséges termékeket szeretnél az életmódváltásodhoz, katt. ide:
http://eletmodvaltas8.webnode.hu/
Az életmódváltók csapatához szeretnél csatlakozni a facebookon, katt. ide:
https://www.facebook.com/eletmodvaltasforeverrel/?pnref=lhc
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: